六个月上海

Egy félév a SISU-n (Shanghai International Studies University/上外大学) Konfuciusz-ösztöndíjjal. A kínai nevem (egyben a felhasználónevem) kínai karakterekkel: 柯黛云

Mennyi az idő?

Shanghai

Budapest

Levegőminőség

 

Friss topikok

Címkék

1+1=爱 (2) 20. század (1) airport (1) airquality (1) állatkert (1) angol (1) anime (1) antikvárium (1) aqi (1) aquarium (1) architecture (1) beijing (1) bird (1) bizonyítvány (1) book (1) books (1) Bund (1) Caihong qiao (1) campus (4) carrefour (1) cat (12) catsofshanghai (2) chinglish (1) cicuka (2) class (1) classic (1) classtrip (1) confucius (1) crh (2) cute (2) datongmill (1) dazhangshan (2) don’t (1) drinking (1) duanwu (1) dusk (1) dusk maiden of amnesia (1) dvd (1) east china normal university (1) elhagyott hely (1) előadás (1) engels (1) engrish (3) érdekességek (1) eredmény (1) fan (1) félrefordítás (1) finnair (2) flower (1) flowers (2) food (4) fotó (1) friends (2) funny (2) galagonya (1) gift (1) glico (1) gpoy (2) guangdong (1) gugong (1) gyerekek (2) hagyomány (1) handpainted (1) hangzhou (2) haw (1) hazautazás (1) helsinki (1) hongkou (12) HSK (1) hudec (1) hungarian (1) időjárás (1) instagram (64) irodalom (1) iskola (1) jatszoter (1) Jiangwan (1) jiangxi (1) jótékonysági (1) kalligrafia (4) kalózkiadás (1) kiállítás (1) kilatas (1) Kína (1) kinainev (1) kínai szocialista ifjúsági szövetség (1) kirándulás (11) kitty (1) kommunizmus (1) Konfuciusz Intézet (3) Konfuciusz Intézet Napja (1) könyv (1) könyvek (3) Korea (1) kulcstarto (1) külföldiek (1) laowai (1) Likeng (1) lordoftheflies (1) lunch (1) luxun (1) luxunpark (1) lu xun (3) lu xun múzeum (1) macska (12) macskák (1) madár (1) magpie (1) magyar (2) magyarok (1) manga (1) mao ce-tung (1) március 15 (1) marx (1) metro (1) metró (2) Mikszáth Kálmán (1) mowo (1) múzeum (4) naplemente (1) night (1) nyulful (1) onboard (1) öntömjén (1) oriental pearl tower (1) Orosháza (1) panda (1) papírkivágás (1) park (2) peking (2) pekingi kacsa (1) petőfi sándor (1) piracy (1) plane (1) pocky (1) poem (1) pollution (1) pretz (1) program (3) pudong (2) qibao (1) rabbitears (1) rain (1) rendezvény (1) renmin guangchang (1) repülő (1) restaurant (1) reunion (1) séta (1) Shanghai (1) shanghai (81) shanghailife (64) Shanghai Telecom Museum (1) sheshan (1) sign (1) SISU (17) sisuhotel (2) sisu hotel (1) snowwhite (1) spring (3) statue (3) street (1) summer (3) sunday (1) sunset (2) suzhou (3) szarka (1) Szeged (1) szobor (4) tabla (1) tanulás (2) tasogare otome x amnesia (1) tavasz (5) távközlés (1) teaszertartás (1) temple (1) teszt (1) tiananmen (2) tiantang (1) time (1) tongli (3) uchiyama kanzo (1) ünnep (1) ünnepség (1) urbex (1) utca (1) vicces (3) view (2) virag (1) vizsgák (1) vonat (1) waitan (1) wuyuan (2) yellow (1) yuyuan (1) zhaoxing (3) zhuhai (3) zongzi (1) zoo (2) 七夕节 (2) 上海 (3) 书法 (2) 做饭 (1) 再见 (1) 剪纸 (1) 匈牙利 (1) 北京 (5) 华东师范大学 (1) 同里 (3) 回国 (1) 复兴公园 (1) 夏天 (1) 外滩 (2) 多伦路 (1) 夜里 (1) 大同坊 (1) 大鄣山 (2) (1) 婺源县 (2) 孔子 (1) 孔子学院 (2) 孙中山 (1) 宝山路站点 (1) 广东 (1) 广场公园 (1) 文庙 (1) 明代 (1) 明十三陵 (1) 杭州 (1) (1) 毛泽东 (2) 汉服 (2) 江西 (2) 活动 (1) (8) 珠海 (2) 番茄炒蛋 (1) 番茄鸡蛋饭 (1) 粽子 (1) 糖葫芦 (1) 苏州 (3) 虹口 (8) 蝇王 (1) 钥匙链 (1) 飞机 (1) 鲁迅 (1) 麻辣烫 (1) 黃昏乙女×失憶幽靈 (1) 黄昏 (1) 黄昏乙女×失忆幽灵 (1) Címkefelhő

6 hónap Shanghaiban

2014.07.06. 14:08 KeDaiyun

1+1=爱

Címkék: program gyerekek shanghai jótékonysági 1+1=爱 mowo sheshan

Nemrégiben feltettem ide egy képet, amin egy kínai kislánnyal közösen szerepelek, oklevelet tartva a kezünkben. Most azt is megírom, mi is volt pontosan ez az esemény, aminek a végén készült ez a kép.

Még májusban írt nekem az egyik kínai barátom, Gloria (akivel még Szegeden találkoztam tavaly, amikor egy félévet a jogi karon tanult, de egyébként ő is Shanghaiban lakik), hogy nem lenne-e kedvem részt venni egy rendezvényen. Arról volt szó, hogy a migráns szülők gyerekeinek segítünk egy verseny keretében. Természetesen igent mondtam, és mivel barátokat is lehetett (sőt ajánlott volt) hívni, Jane-t is megkérdeztem, hátha csatlakozik. Neki is volt kedve, úgyhogy mentünk!:) Eredetileg június 1-jén lett volna megtartva, de az esős időjárás miatt áthelyezték egy héttel későbbre, június 6-ára a programot. Ekkor Gloria sajnos nem ért rá, de mi elmentünk.

Miről is volt szó konkrétan? A programot egy jótékonysági szervezet, a Mowo szervezte, mely azért jött létre, hogy segítse a szegény gyerekek oktatását, segítenek iskolákat építeni, könyvtárakat létrehozni, tanárokat szerveznek stb. Több helyi szervezet is van, így pl. Shanghaiban is. A mostani esemény célja a migráns szülők (akik vidékről jöttek ide dolgozni) segítése volt, és egy városi akadályverseny formájában valósult meg. Shanghai Songjiang (松江区) kerületben található hely, Sheshan (佘山) volt a helyszín, ami tőlünk, Hongkoutól elég messzire található, metróval majdnem 1,5 órát utaztunk. A Sheshan metróállomáshoz közel volt a gyülekező helyszín, itt kaptuk meg a térképet, a számot, és itt ismerkedtünk meg a gyerekekkel is. Készült egy csoportkép is.

mmexport1402291564815.jpg

A feladat az volt, hogy egy felnőtt és egy gyerek alkot egy csapatot, és a térképen kijelölt 15 km-es útvonalat követve az egyes állomásokon feladatokat kell megoldani, majd a pecséteket összegyűjteni. Külön érdekesség volt számunkra, hogy csak Jane és én voltunk külföldiek, rajtunk kívül mindenki kínai volt. Így ez remek alkalom volt arra, hogy gyakoroljuk a nyelvet, és egy kicsit megismerkedjünk a kínai gyerekekkel.

Az első feladat egy rejtvény volt, amit a gyerekek oldottak meg, a következő feladatban pedig mindenki kapott egy fényképet, mely az út egy szakaszát ábrázolta. Ezt meg kellett keresni, és lefényképezni. A következő feladatban pedig egy "családi" képet kellett készíteni közösen. Nem sok állomás volt, viszont elég messzire egymástól. Útközben sokat beszélgettünk, nemcsak a gyerekekkel, hanem a felnőttekkel is. Az egyik férfi, egy tanár például ismerte a magyar borokat is!:) Az időjárás nagyon forró volt, emiatt a séta is kimerítő volt, de mindenki jól érezte magát. Shanghai ez a része eléggé más volt, mint a belváros, elmentünk egy vidámpark mellett, több hídon át, volt itt építkezés, erdő, mező is, és a levegő is sokkal tisztább volt. Az egyes állomásokon kaptunk vizet, és erre szükség is volt.

A célban pedig minden egyes sorszámhoz (a miénk a 12-es volt) tartozott egy képeslap, melyet meg kellett keresni, és írni kellett rá valamit. Majd megkaptuk a részvételért járó emléklapot - ezt a képet tettem fel már korábban is. Végül közös ebédre hívtak minket a közeli menzára, majd busszal mindenkit elvittek a metróállomásra, és végül hazajöttünk. több önkéntessel is beszélgettem, fel is vettük a kapcsolatot.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem ezen a programon, mert úgy érzem, kicsit része lettem egy helyi dolognak. Később láttam a program Wechat-oldalán, hogy a gyerekek megkapták az "álomcsomagot" (梦想包), ami a cél volt, írószereket.

És még van egy folytatása is ennek, ugyanis nemrég az egyik résztvevő írt nekem, hogy lenne-e kedvem részt venni egy nyári programban, ahol alsó tagozatos gyerekekkel fogunk papírkivágást csinálni. Természetesen volt kedvem. Ez a program tegnap volt, és erről is fogok írni, de majd legközelebb, ugyanis készültek csoportképek, de még nem kaptam meg őket, viszont mindenképpen szeretném képekkel együtt megírni a blogposztot. Remélem, még lesz máskor is ilyen program!:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdyshanghai.blog.hu/api/trackback/id/tr86477471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása