六个月上海

Egy félév a SISU-n (Shanghai International Studies University/上外大学) Konfuciusz-ösztöndíjjal. A kínai nevem (egyben a felhasználónevem) kínai karakterekkel: 柯黛云

Mennyi az idő?

Shanghai

Budapest

Levegőminőség

 

Friss topikok

Címkék

1+1=爱 (2) 20. század (1) airport (1) airquality (1) állatkert (1) angol (1) anime (1) antikvárium (1) aqi (1) aquarium (1) architecture (1) beijing (1) bird (1) bizonyítvány (1) book (1) books (1) Bund (1) Caihong qiao (1) campus (4) carrefour (1) cat (12) catsofshanghai (2) chinglish (1) cicuka (2) class (1) classic (1) classtrip (1) confucius (1) crh (2) cute (2) datongmill (1) dazhangshan (2) don’t (1) drinking (1) duanwu (1) dusk (1) dusk maiden of amnesia (1) dvd (1) east china normal university (1) elhagyott hely (1) előadás (1) engels (1) engrish (3) érdekességek (1) eredmény (1) fan (1) félrefordítás (1) finnair (2) flower (1) flowers (2) food (4) fotó (1) friends (2) funny (2) galagonya (1) gift (1) glico (1) gpoy (2) guangdong (1) gugong (1) gyerekek (2) hagyomány (1) handpainted (1) hangzhou (2) haw (1) hazautazás (1) helsinki (1) hongkou (12) HSK (1) hudec (1) hungarian (1) időjárás (1) instagram (64) irodalom (1) iskola (1) jatszoter (1) Jiangwan (1) jiangxi (1) jótékonysági (1) kalligrafia (4) kalózkiadás (1) kiállítás (1) kilatas (1) Kína (1) kinainev (1) kínai szocialista ifjúsági szövetség (1) kirándulás (11) kitty (1) kommunizmus (1) Konfuciusz Intézet (3) Konfuciusz Intézet Napja (1) könyv (1) könyvek (3) Korea (1) kulcstarto (1) külföldiek (1) laowai (1) Likeng (1) lordoftheflies (1) lunch (1) luxun (1) luxunpark (1) lu xun (3) lu xun múzeum (1) macska (12) macskák (1) madár (1) magpie (1) magyar (2) magyarok (1) manga (1) mao ce-tung (1) március 15 (1) marx (1) metro (1) metró (2) Mikszáth Kálmán (1) mowo (1) múzeum (4) naplemente (1) night (1) nyulful (1) onboard (1) öntömjén (1) oriental pearl tower (1) Orosháza (1) panda (1) papírkivágás (1) park (2) peking (2) pekingi kacsa (1) petőfi sándor (1) piracy (1) plane (1) pocky (1) poem (1) pollution (1) pretz (1) program (3) pudong (2) qibao (1) rabbitears (1) rain (1) rendezvény (1) renmin guangchang (1) repülő (1) restaurant (1) reunion (1) séta (1) shanghai (81) Shanghai (1) shanghailife (64) Shanghai Telecom Museum (1) sheshan (1) sign (1) SISU (17) sisuhotel (2) sisu hotel (1) snowwhite (1) spring (3) statue (3) street (1) summer (3) sunday (1) sunset (2) suzhou (3) szarka (1) Szeged (1) szobor (4) tabla (1) tanulás (2) tasogare otome x amnesia (1) tavasz (5) távközlés (1) teaszertartás (1) temple (1) teszt (1) tiananmen (2) tiantang (1) time (1) tongli (3) uchiyama kanzo (1) ünnep (1) ünnepség (1) urbex (1) utca (1) vicces (3) view (2) virag (1) vizsgák (1) vonat (1) waitan (1) wuyuan (2) yellow (1) yuyuan (1) zhaoxing (3) zhuhai (3) zongzi (1) zoo (2) 七夕节 (2) 上海 (3) 书法 (2) 做饭 (1) 再见 (1) 剪纸 (1) 匈牙利 (1) 北京 (5) 华东师范大学 (1) 同里 (3) 回国 (1) 复兴公园 (1) 夏天 (1) 外滩 (2) 多伦路 (1) 夜里 (1) 大同坊 (1) 大鄣山 (2) (1) 婺源县 (2) 孔子 (1) 孔子学院 (2) 孙中山 (1) 宝山路站点 (1) 广东 (1) 广场公园 (1) 文庙 (1) 明代 (1) 明十三陵 (1) 杭州 (1) (1) 毛泽东 (2) 汉服 (2) 江西 (2) 活动 (1) (8) 珠海 (2) 番茄炒蛋 (1) 番茄鸡蛋饭 (1) 粽子 (1) 糖葫芦 (1) 苏州 (3) 虹口 (8) 蝇王 (1) 钥匙链 (1) 飞机 (1) 鲁迅 (1) 麻辣烫 (1) 黃昏乙女×失憶幽靈 (1) 黄昏 (1) 黄昏乙女×失忆幽灵 (1) Címkefelhő

6 hónap Shanghaiban

2014.06.08. 17:55 KeDaiyun

5 napos kirándulás - Peking - 1. rész

Címkék: kirándulás peking 北京 tiananmen crh SISU Konfuciusz Intézet 孔子学院 gugong

A Konfuciusz Intézet által szervezett második, és egyben utolsó kirándulásunkról írok most - két részletben, mert elég hosszúnak ígérkezik. Ugyan néhány képet már közzétettem az Instagram segítségével, most a szöveges beszámoló következik. Május 15 és 19 között öt napot Pekingben töltöttünk, ahol sok érdekességet láttunk. A kirándulás ezúttal 300 RMB-be került összesen - és ez nagyon olcsó volt, mert ez az összeg lefedte az útiköltséget (a vonatjegy csak oda 553 RMB volt...), az ellátást és a belépőket is. 

mmexport1402070968046.jpg

Tehát ahogy írtam is, vonattal mentünk, ugyanis az út elég hosszú: Shanghai és Peking nagyjából 1300 km-re van egymástól. Azonban a CRH-val csak 5 óra volt az út. Délután 2-kor indultunk a Shanghai Hongqiao (上海虹桥) vasútállomásról, így a kirándulás első napja utazással csak az utazással telt el. Hogy ne keveredjünk el, most is egyfajta "egyenruhát" viseltünk, a SISU pólóját. Amikor megérkeztünk a pekingi déli pályaudvarra (北京南), már várt minket az idegenvezetőnk, és az étterem és a szálloda felé vezető buszúton is mesélt néhány dolgot Pekingről. Ha már így szóba került az étterem, minden nap más jellegű ételeket ettünk, főként tipikus pekingi jellegzetességeket. Majd este elfoglaltuk a szobáinkat a Plaza Hotelben. A szoba jól nézett ki, és tele volt tükrökkel - milyen jó, hogy pont előtte pár nappal néztem meg az Into the mirror c. koreai horrorfilmet.:D De ez nem tartozik a tárgyhoz, csak megjegyeztem.

Másnap reggel pedig indult az "igazi" program: a kínai nagy falat és a Ming-kori sírokat néztük meg. Az időjárás végig napos és forró volt, nem úgy mint Wuyuanban és Tongliban, most már igazi nyári időnk volt.

Az első látványosság a Nagy Fal (长城) volt, konkrétan a Juyongguan (居庸关) átjárót látogattuk meg. Ez az erődítmény többek között a mongol támadások ellen védett. A kapuépítmény belsejében több nyelvű feliratokat olvashattunk a kőbe vésve, például mongol szöveg is volt. (Egyébként az egész út alatt, amikor előkerült valami mongolokkal kapcsolatos dolog - és elég gyakran előkerült -, a csoportunk mongol tagját vették elő, hogy fordítson.:D) A fal lépcsői elég magasak, és fárasztó is volt az út, de a látvány kárpótolt mindezért. Útközben voltak persze árusok is, de nemcsak üdítőt és egyéb turistakellékeket lehetett venni, hanem lakatokat is. A fal egyik szakaszán hosszan sorakoztak a lezárt, kettős szív alakú lakatok piros szalaggal, melyeknek az egyik oldalán a Nagy Fal látképe volt, a másik oldalába belevésve a szerelmespárok neve. 

Most pedig jöjjön néhány kép a kilátásról.

Ezt követően elindultunk ebédelni, de egyúttal meglátogattunk egy porcelán-manufaktúrát is: a Golden Palace nevű helyet, mely egyben étterem, és vásárolni is lehet porcelántermékeket, meg úgy általában mindenfélét, de elég drágán. Itt az ún. cloisonné technikát nézhettük meg, hogyan készítik ez ezeket a tárgyakat. 

Ebéd után az utolsó helyszínre indultunk el, a Ming-sírokhoz (十三陵), ahol 13 Ming-dinasztiabeli uralkodó sírhelyét lehet látni. Persze nem volt időnk mindet megnézni, csak a legnagyobbat. Az oda vezető út az úgynevezett 神路,a szent út, melynek két oldalát különféle szobrok szegélyezik: létező és mitikus állatok, valamint katonák és hivatalnokok szobrai. 

A következő nap programja is érdekesen alakult, elég sokféle helyszínt látogattunk meg. Először is a Tiananmen (天安门) volt az úticél. És sajnos itt kezdődtek a bajok a telefonom memóriakártyájával is, illetve mint nagyjából egy héttel később kiderült, a telefonommal is, emiatt néhány képem sajnos megsérült vagy végleg elveszett. (Tudom, fényképezőgépet kellett volna használnom inkább. De eddig is olyan jó képeket tudtam készíteni, és még kényelmesen el is fért a táskámban...) 

A téren rengeteg ember volt, nagy tömeg. Maga a tér is elég monumentális. Itt készítettünk egy csoportképet is, hol máshol, mint a híres kapu előtt, Mao Ce-Tung portréjával együtt. Majd elindultunk a Palotamúzeum, másnéven a Tiltott Város (故宫) felé. Itt egyaránr láttunk felújított és még felújítás előtt álló épületeket, bronzból készült oroszlán-, sárkány- és főnix-szobrokat, és mint megtudtuk, itt forgatták Az utolsó császár c. filmet is, mely az utolsó kínai császár, Pu Yi életét mutatja be. Az egyik épületben az ő személyes tárgyai voltak kiállítva. Volt egy óramúzeum is, ahol különféle kínai illetve külföldi órákat mutattak be, főként a 18-19. századból.

A Tiltott város meglátogatása után ebédeltünk, és délutánra három programunk volt. Az első a Jingshan Park  (景山公园)  meglátogatása, ahol egyúttal Peking középpontját is megnéztük. Innen nagyon szép volt a kilátás a Tiltott Városra. Valamint ezen a területen látható az a fa is, melyre az utolsó Ming-dinasztiabeli uralkodó felakasztotta magát 1644-ben. 

Ezután egy olyan városrészbe mentünk el, ahol a régi Peking jellegzetes arculatához tartozó szűk utcák és hagyományos házak vannak: ez az úgynevezett hutong (胡同), mely szó mongol eredetű. A hutong még a tankönyvünkben is szerepelt azzal kapcsolatban, hogy manapság már egyre inkább visszaszorulóban van, és magas házak épülnek a helyére, de sok hutongot most már inkább szeretnének megőrizni. Először Gong herceg rezidenciáját néztük meg, majd két személyes riksákon utazva értünk el a hutongig. Itt az egyik házba mentünk be, ahol volt egy turisták számára is látogatható rész, de egy család élt itt. Leültünk a belső udvarban, és bemutatták a hagyományos elrendezést, a négy égtájnak megfelelően tájolt épületrészeket. 

Lassan már kezdett sötétedni, így az aznapi utolsó helyszín felé vettük az utat. Ez pedig az Olimpiai Park, a 2008-as pekingi Olimpia helyszíne volt. Nem sok időnk volt, de megnéztük kívülről a két jellegzetes stadiont: a híres Madárfészket és a Vízkockát is. Sajnos még éppen nem voltak kivilágítva, csak akkor, amikor már a buszon ültünk, de nem sikerült lefényképeznem. 

 

A sok program után a Tiananmen téren található étteremben vacsoráztunk, ami egy hagyományos mongol hot pot étterem: középen egy nagy rézedényben ég a tűz és forr a víz, a nyers hússzeletek és zöldségek pedig az asztalon vannak, és mindenki megfőzi magának. Ráadásul ez az étterem halal is volt, tehát a két muszlim diák, Zack és Jamila is ehetett végre húst.:) 

Nos, egyelőre itt befejezem, a folytatásban az utolsó két napról fogok írni!:)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kdyshanghai.blog.hu/api/trackback/id/tr726288307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.06.09. 10:06:21

Volt program bőven, ilyenkor jó a fényképezés. Azért is, mert egy picit én is része voltam a keveseknek megadatott élményben. Köszönöm.

KeDaiyun · http://kdyshanghai.blog.hu 2014.06.25. 14:32:24

@micsoda?: Örülök, hogy tetszett. Időközben már megírtam a kirándulás másik felét is, remélem, az is tetszeni fog. :)

micsoda? 2014.07.07. 15:22:47

@KeDaiYun: Eddig még nem találkoztam vele:)
süti beállítások módosítása