六个月上海

Egy félév a SISU-n (Shanghai International Studies University/上外大学) Konfuciusz-ösztöndíjjal. A kínai nevem (egyben a felhasználónevem) kínai karakterekkel: 柯黛云

Mennyi az idő?

Shanghai

Budapest

Levegőminőség

 

Friss topikok

Címkék

1+1=爱 (2) 20. század (1) airport (1) airquality (1) állatkert (1) angol (1) anime (1) antikvárium (1) aqi (1) aquarium (1) architecture (1) beijing (1) bird (1) bizonyítvány (1) book (1) books (1) Bund (1) Caihong qiao (1) campus (4) carrefour (1) cat (12) catsofshanghai (2) chinglish (1) cicuka (2) class (1) classic (1) classtrip (1) confucius (1) crh (2) cute (2) datongmill (1) dazhangshan (2) don’t (1) drinking (1) duanwu (1) dusk (1) dusk maiden of amnesia (1) dvd (1) east china normal university (1) elhagyott hely (1) előadás (1) engels (1) engrish (3) érdekességek (1) eredmény (1) fan (1) félrefordítás (1) finnair (2) flower (1) flowers (2) food (4) fotó (1) friends (2) funny (2) galagonya (1) gift (1) glico (1) gpoy (2) guangdong (1) gugong (1) gyerekek (2) hagyomány (1) handpainted (1) hangzhou (2) haw (1) hazautazás (1) helsinki (1) hongkou (12) HSK (1) hudec (1) hungarian (1) időjárás (1) instagram (64) irodalom (1) iskola (1) jatszoter (1) Jiangwan (1) jiangxi (1) jótékonysági (1) kalligrafia (4) kalózkiadás (1) kiállítás (1) kilatas (1) Kína (1) kinainev (1) kínai szocialista ifjúsági szövetség (1) kirándulás (11) kitty (1) kommunizmus (1) Konfuciusz Intézet (3) Konfuciusz Intézet Napja (1) könyv (1) könyvek (3) Korea (1) kulcstarto (1) külföldiek (1) laowai (1) Likeng (1) lordoftheflies (1) lunch (1) luxun (1) luxunpark (1) lu xun (3) lu xun múzeum (1) macska (12) macskák (1) madár (1) magpie (1) magyar (2) magyarok (1) manga (1) mao ce-tung (1) március 15 (1) marx (1) metro (1) metró (2) Mikszáth Kálmán (1) mowo (1) múzeum (4) naplemente (1) night (1) nyulful (1) onboard (1) öntömjén (1) oriental pearl tower (1) Orosháza (1) panda (1) papírkivágás (1) park (2) peking (2) pekingi kacsa (1) petőfi sándor (1) piracy (1) plane (1) pocky (1) poem (1) pollution (1) pretz (1) program (3) pudong (2) qibao (1) rabbitears (1) rain (1) rendezvény (1) renmin guangchang (1) repülő (1) restaurant (1) reunion (1) séta (1) Shanghai (1) shanghai (81) shanghailife (64) Shanghai Telecom Museum (1) sheshan (1) sign (1) SISU (17) sisuhotel (2) sisu hotel (1) snowwhite (1) spring (3) statue (3) street (1) summer (3) sunday (1) sunset (2) suzhou (3) szarka (1) Szeged (1) szobor (4) tabla (1) tanulás (2) tasogare otome x amnesia (1) tavasz (5) távközlés (1) teaszertartás (1) temple (1) teszt (1) tiananmen (2) tiantang (1) time (1) tongli (3) uchiyama kanzo (1) ünnep (1) ünnepség (1) urbex (1) utca (1) vicces (3) view (2) virag (1) vizsgák (1) vonat (1) waitan (1) wuyuan (2) yellow (1) yuyuan (1) zhaoxing (3) zhuhai (3) zongzi (1) zoo (2) 七夕节 (2) 上海 (3) 书法 (2) 做饭 (1) 再见 (1) 剪纸 (1) 匈牙利 (1) 北京 (5) 华东师范大学 (1) 同里 (3) 回国 (1) 复兴公园 (1) 夏天 (1) 外滩 (2) 多伦路 (1) 夜里 (1) 大同坊 (1) 大鄣山 (2) (1) 婺源县 (2) 孔子 (1) 孔子学院 (2) 孙中山 (1) 宝山路站点 (1) 广东 (1) 广场公园 (1) 文庙 (1) 明代 (1) 明十三陵 (1) 杭州 (1) (1) 毛泽东 (2) 汉服 (2) 江西 (2) 活动 (1) (8) 珠海 (2) 番茄炒蛋 (1) 番茄鸡蛋饭 (1) 粽子 (1) 糖葫芦 (1) 苏州 (3) 虹口 (8) 蝇王 (1) 钥匙链 (1) 飞机 (1) 鲁迅 (1) 麻辣烫 (1) 黃昏乙女×失憶幽靈 (1) 黄昏 (1) 黄昏乙女×失忆幽灵 (1) Címkefelhő

6 hónap Shanghaiban

2014.07.14. 16:11 KeDaiyun

Önkénteskedés ismét - papírkivágás (剪纸)

Címkék: gyerekek iskola shanghai papírkivágás zhaoxing 剪纸

Nemrég arról írtam, hogy részt vettem egy programban, az 1+1=爱 rendezvényen, és megemlítettem, hogy ennek volt egy folytatása is. Most erről fogok írni egy kicsit.

A program több résztvevőjével már akkor felvettem a kapcsolatot, és egyikük nemrég szólt, hogy lesz egy újabb programjuk, és hogy lenne-e kedvem részt venni benne. Hát persze, hogy volt! Ezúttal a nyári szünet első foglalkozásáról volt szó: papírkivágás alsó tagozatos gyerekekkel. Jane most éppen nem ért rá, de Gloria igen, és így végre ismét találkozhattunk! Gloria egyébként egy kínai barátom, csak ez az angol neve. Még Szegedről ismerjük egymást, amikor egy félévet ott tanult cserediákként, de egyébként ő is a SISU-n tanult, épp most fejezte be.

Mivel sok önkéntes vett részt, jól meg kellett szervezni az utazást. Egy másik nő és én az egyik metróállomáson találkoztunk a sofőrrel. Kivételesen nem késtem el, de negyed óra várakozás után kezdtem kétségbe esni, hogy talán elkerültük egymást? Aztán felhívott a srác, hogy ott van, és kiderült, már jó régóta ott állt a kocsival, csak nem tudta, hogy engem kell keresni. Amikor beszálltam, kérdezte, hogy ismerem-e a másik nőt, de nem ismertem. Mivel ő sem, ezért felhívta, és kiderült, hogy ő is ott állt a kijáratnál, de mivel egyikünk sem ismerte a másikat, így nem derült ez ki.:D Végül elindultunk, közben beszélgettünk is. A helyszín elég messzire volt, de közel a múltkori rendezvény helyéhez, Qingpu (青浦)körzetben, kb. 1 óra autóval innen.

Az általános iskola, ahol a papírkivágás volt, a 明天民办小学, ami egy magániskola. Amikor odaértünk, már ott volt Gloria, és a gyerekek már elkezdték a csillagok hajtogatását. Jelenleg én voltam az egyetlen külföldi, így be is kellett mutatkoznom egy kicsit. Utána leültem az egyik asztalhoz Gloria mellé, ahol a gyerekek is bemutatkoztak.

Az első feladatban csillagokat vágtunk ki, majd ebből kiindulva különféle formákat, mint a hópehely. Ember, panda és pingvin figuráját is elkészítettük a klasszikus harmonikára hajtogatott papírból.

A második feladat pedig egy közös fa elkészítése volt: háromféle papírból készült a fa. A gyökere sárga, a törzse barna, a levele zöld, és ezekre mindenkinek rá kellett írnia valamit: hogy mi jelenleg a legfontosabb számára (ez a törzsre került), hogy mi az álma, amit szeretne megvalósítani (ez a levélre), és a harmadikat sajnos elfelejtettem, de hasonló jellegű volt, mint ezek. Itt segítettem megrajzolni a gyökeret és a levelet. Az egyik kislány megkért, hogy rajzoljak egy nyitott könyvet a törzsre, aztán a mellette ülő kislánynak is megtetszett ez, és neki is rajzoltam egy könyvet. A gyerekek például ilyeneket írtak fel a törzsre, mi most a legfontosabb: sokat tanulni, szorgalmasnak lenni. Az álmok között szerepelt olyan, hogy apával elutazni valahová, együtt elmenni az állatkertbe... Végül felragasztottuk egy nagy kartonra mindenkinek a fáját.

A program végén készültek csoportképek is, ezeket a Mowo WeChat-oldaláról töltöttem le. Majd a gyerekek hazamentek, mi pedig elmentünk közösen ebédelni egy közeli kis vendéglőbe, ahol, mint megtudtam, kantoni származású a konyhafőnök. Most megkóstoltam a száznapos tojást is, ami kinézetre elég szokatlan, íz szempontjából viszont (szerintem) teljesen tojásízű.:)

Az utolsó program már nem kapcsolódott ide, csak hazafelé menet elmentünk a Zhaoxing outlet centerbe körülnézni, és ittunk egy teát, közben beszélgettünk egy kicsit. Egyébként itt sikerült végre lefotóznom a klasszikus "Slip carefully" felirat egyik változatát, a "Carefully slide"-ot.:))

Összegezve ezt a szombatot, nagyon jól éreztem magam, mert ismét részt vettem egy helyi érdekű eseményen, ráadásul egész nap csak kínaiul beszéltem, ami jó gyakorlás volt. Remélem, lesz még hasonló program a fennmaradó időben. A következő posztokban pedig Shanghai néhány múzeumát fogom bemutatni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdyshanghai.blog.hu/api/trackback/id/tr386507503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása